Revisie

Algemeen

Het technische werk omvat grofweg twee categoriën:
Totale revisie/restauratie
van meest vooroorlogse vleugels en piano's en groot onderhoud van instrumenten die (semi-)professioneel bespeeld worden.
Hieronder worden deze twee categoriën toegelicht.

Grote Reparatie of Algehele Revisie

Inlijmen nieuwe zangbodem in Bechstein vleugel
Inlijmen nieuwe zangbodem in Bechstein vleugel

 

Met name vooroorlogse vleugels van de betere merken zijn interessant voor totale restauratie. Zij zijn in de bloeitijd van de pianobouw gebouwd en stonden in die tijd al bekend om hun toon en kwaliteit. Het interessante is dat vleugels van verschillende merken in die tijd qua karakter meer van elkaar verschilden dan hedendaagse instrumenten. Niet elke vleugel uit die tijd komt voor restauratie in aanmerking, want er waren ook toen slechte bouwers. Goede merken zijn bijvoorbeeld Steinway, Grotrian, Ibach, Blüthner, Bechstein, Bösendorfer, Erard en Pleyel.


Met de technieken die onder het kopje “Speciale Technieken” beschreven worden kunnen bepaalde aspecten van zo'n instrument verbeterd worden zonder dat dit het karakter van het instrument aantast.

 

Aan een grote reparatie of een algehele revisie gaat altijd een uitgebreid onderzoek van de betreffende vleugel of piano vooraf. waarna u een offerte krijgt. Bij het maken van de offerte ga ik zoveel mogelijk uit van de wensen die u ten aanzien van uw instrument heeft. Wilt u een top-instrument dat als nieuw presteert? Dat kan!
Of is het u meer te doen om het behouden van een familiestuk, waarbij de eisen meer gaan naar een goed bespeelbare piano of vleugel zonder nu direct de top te willen?
Of vindt u het belangrijker dat het instrument er mooi uitziet en een sieraad voor de kamer is?

Maakt u een afspraak voor een onderzoek van uw instrument. U betaalt slechts de voorrijkosten en de tijd die ik bij u aan het instrument besteed en komen wij tot overeenstemming voor een grote reparatie of revisie, dan krijgt u die kosten weer terug.

Groot onderhoud

Bij veel piano's en vleugels blijft onderhoud beperkt tot regelmatig stemmen. Ondertussen slijten alle draaiende onderdelen en die onderdelen die met elkaar bij elke aanslag in aanraking komen. Hierdoor is het na enige tijd niet meer mogelijk een correcte afregeling van het mechaniek te maken. De afregeling heeft grote invloed op de toon. Daarnaast zullen de hamerkoppen door regelmatig contact met de snaren groeven gaan vertonen die de toon negatief beïnvloeden. Dit proces van slijtage gaat zeer geleidelijk en is afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte materialen en van de intensiteit waarmee gespeeld wordt.

 

Om de piano of vleugel optimaal tot haar recht te laten komen zal periodiek uitgebreider onderhoud nodig zijn. Dit kan bijvoorbeeld omvatten schoonmaken en afregelen van het mechaniek, in vorm schuren van de hamerkoppen, intoneren of vervangen van onder andere hamerkoppen, invoering van toetsen of asjes van draaipunten.

 

Bij dit werk draait alles om toonvorming en toucher! Klanten zijn vaak verrast dat het instrument waar zij al jaren op spelen zoveel meer potentiëel heeft dan zij konden vermoeden, simpelweg omdat het hierboven beschreven onderhoud verwaarloosd is.

 

Ook voor dit onderdeel geldt dat u van mij een offerte krijgt die zoveel mogelijk is toegesneden op uw wensen. Hiervoor reken ik voorrijkosten en de tijd die het mij kost om het instrument te bekijken. Komt het tot een opdracht, dan worden die kosten weer verrekend.

De Werkplaats

De Werkplaats

 

 

Sinds april 2021 woon ik in Emmen, wijk Angelslo. Daar heb ik een werkplaats aan huis, volledig geïsoleerd en goed te klimatiseren. Daarnaast beschik ik over een tweede ruimte waar voornamelijk opslag van materiaal en wat groter gereedschap zoals een zaagtafel staat. Ook deze ruimte wordt qua relatieve luchtvochtigheid constant gehouden.